Toți scriitorii au năzuințe cu privire la celebritate, în secret fiecare în parte visează să devină cunoscut și să fie apreciat. Chiar dacă nu reușesc toți să primească Premiul Nobel pentru Literatură sau Pulitzer există multe alte premii literare, unele destul de ciudate.
Premiile Weird-Ass Picture Book
Gala premierii pentru cele mai ciudate cărți a fost creată de o mamă în 2008, criteriul de notare ține de ciudățenia titlurilor unor cărți. Sunt selectate cele mai ciudate titluri ale cărților destinate copiilor, care sigur ar face orice adult să râdă. S-au acordat premii pentru cea mai ciudată poveste și pentru cele mai trăsnite ilustrații. Printre nominalizări se numără și Stephen Dubner cu o carte despre un băiat care avea două ombilicuri. A fost învins de Jon Scieszka cu o carte ilustrată de Lane Smith, Cowboy and Octopus.
Premiul pentru cea mai neinspirată scenă (The Bad Sex in Fiction Award)
O cunoscută revistă literară britanică Literary Review sponsorizează anual din 1979 una dintre cele mai ciudate gale de premiere, The Bad Sex in Fiction Award prin care se „celebrează” autorii care reușesc să scrie cele mai proaste descrieri a unei scene de sex.
O inițiativă prin care revista literară și-a propus să descurajeze conceperea unor pasaje literare lipsite de gust. Printre câștigători se numără Jonathan Littell, Nancy Huston, John Updike, Ben Elton și chiar Haruki Murakami pentru romanul 1Q84.
Concursul de scriere proastă (The Bad Writing Competition)
Este un concurs care nu mai există acum, dar care poate apărea din nou, a fost organizat de către Journal of Philosophy and Literature. Prima câștigătoare a acestui concurs, în anul 1998, Judith Butler o profesoară de retorică și literatură comparată la Universitatea din California, teoreticiană a post-structuralismului și una dintre cele care a pus bazele teoriei queer.
Cel mai ciudat titlu al unei cărți – Premiul Diagram
Premiul se oferă pentru cel mai ciudat titlu al unei cărții dintr-un an, este o propunere plin de umor care a fost creat în anul 1978, prin intermediul căruia se dorea crearea unui moment de divertisment pentru târgul de carte de la Frankfurt din 1978. Printre autorii nominalizați se numără: Dennis Nolan, Gregory Forth, Charles L Dobbins, Thomas Götz von Aust, Alan Stafford etc..
Recomandări autor
- Anița Nandriș-Cudla și experiența gulagului, 20 de ani în Siberia. Puterea omului în fața nedreptății
- Mircea Eliade scriitorul: dialectica disimulării sacrului în profan și literatura fantastică
- Romane scurte contemporane și clasice care te ajută să te deconectezi de la realitate
- Ar trebui să-l mai citim pe Dostoievski? Limitele unui clasic aflat în căutarea esenței în sine a realității
- 5 motive să nu-l arunci pe Tolstoi din bibliotecă. Iată de ce trebuie să-i citim operele
- Opera lui Haruki Murakami în căutarea identității. Posibilități ale realismului magic
- Tragicul între concept și fenomen – categoria estetică, alfabetul suferinței
- Alice Voinescu pentru educarea spiritului tânăr. Un jurnal cât o viață
- Poezia japoneză – arta sufletului pur. Poeți din epocile Meiji și Taishō
- Începuturile prozei japoneze în epoca Heian. Condiția și apariția romanului japonez