Home > Rădăcini > Celebrități > Corneliu Vadim Tudor – Glasul unei generații uitate
Celebrități Istorie Rădăcini

Corneliu Vadim Tudor – Glasul unei generații uitate

Corneliu Vadim Tudor – Glasul unei generații uitate

Puțini oameni din istoria recentă a României au stârnit atâtea emoții, reacții și controverse precum Corneliu Vadim Tudor. Poet, jurnalist, politician, tribun, visător și patriot, Vadim Tudor a fost un om al extremelor, dar mai ales un om al cuvântului. Cei care l-au cunoscut dincolo de imaginea publică inflamabilă descopereau un intelectual sensibil, cu o memorie formidabilă, o cultură vastă și o inimă care bătea, în ciuda aparențelor, adesea pentru cei slabi, pentru cei părăsiți de istorie și de oameni.

Copilăria și începuturile literare

Corneliu Vadim Tudor s-a născut pe 28 noiembrie 1949, în București. Provenea dintr-o familie modestă, dar a fost un copil precoce, cu o inteligență vie și o sete de lectură care i-a definit anii formativi. A urmat cursurile Liceului „Mihai Eminescu”, iar mai apoi Facultatea de Filosofie din cadrul Universității București.

A debutat în literatură la o vârstă fragedă, fiind remarcat de Eugen Barbu, o altă figură emblematică a culturii române postbelice. Alături de acesta, Vadim Tudor a început să colaboreze la reviste literare și să se afirme ca poet. Versurile sale, de o forță lirică intensă, încărcate de imagini și patos, trădau o iubire sinceră pentru neam, țară și tradiție.

Poetul naționalist și visătorul incorigibil

Vadim a fost, în esență, un romantic. Credea în idealuri mari, în valori care pentru alții păreau prăfuite: onoare, demnitate, patrie. Poezia sa, adesea patriotică, uneori religioasă, exprima un suflet care visa la o Românie ideală, în care dreptatea, cultura și spiritul românesc să dăinuie netulburate. A scris zeci de volume de versuri, multe dedicate eroilor neamului sau personalităților pe care le venera: Mihai Eminescu, Avram Iancu, Ștefan cel Mare, dar și artiștilor contemporani, soldaților căzuți sau simplilor oameni care purtau în ei tăcerea și suferința istoriei.

Poezia lui Vadim nu a fost niciodată căutată de elitele literare progresiste – dar a fost iubită de public. El recita cu patos în fața miilor de oameni care-l ascultau, lacrimile curgându-i pe obraji când rostea versuri despre jertfa soldatului român, despre mama care-și așteaptă fiul de la război, despre o țară care „moare încet și nu spune nimic”.

Jurnalistul de foc

În anii ’90, Vadim Tudor s-a remarcat ca jurnalist incisiv, fondând revista „România Mare”, care a devenit rapid una dintre cele mai vândute publicații din țară. În paginile ei, se regăseau deopotrivă critici tăioase, pamflete devastatoare, dar și eseuri culturale sau articole despre istoria națională. Era o revistă vie, pasională, adesea polemică, dar întotdeauna cu o identitate clară.

Pentru unii, „România Mare” era o tribună a patriotismului neîmblânzit. Pentru alții, era o publicație prea virulentă. Dar nu putea fi ignorată. Prin ea, Vadim Tudor și-a consolidat imaginea de „tribun al poporului” – omul care spunea lucrurilor pe nume, care nu se temea de nimeni și nimic.

Politica și fondarea PRM

În 1991, Vadim Tudor a fondat Partidul România Mare (PRM), un partid naționalist care avea să joace un rol esențial pe scena politică românească din anii ’90 și începutul anilor 2000. A fost senator timp de mai multe legislaturi, candidând de mai multe ori și la președinția României. Cel mai spectaculos rezultat l-a obținut în 2000, când a ajuns în turul al doilea, înfruntându-l pe Ion Iliescu. Pentru milioane de români dezamăgiți de tranziția haotică și corupția generalizată, Vadim Tudor părea singura voce sinceră.

A susținut cauze incomode, a luptat pentru păstrarea identității naționale, pentru limba română, pentru istoria adevărată a poporului. A fost un adversar neînduplecat al maghiarizării forțate, al pierderii suveranității și al transformării României într-o colonie a intereselor străine.

Controversele și greșelile

Nu putem vorbi despre Corneliu Vadim Tudor fără a aminti și momentele controversate ale carierei sale. Era impulsiv, uneori coleric, iar stilul său dur i-a adus nu doar fani, ci și numeroși adversari. Unele declarații făcute la cald au fost considerate nepotrivite, chiar scandaloase. Dar ceea ce nu se poate contesta este faptul că, dincolo de excesul retoric, Vadim Tudor era sincer.

A fost adesea demonizat de presă și de adversari politici, dar rareori i s-au putut imputa fapte de corupție. Nu și-a folosit funcțiile pentru îmbogățire, nu a uitat de oamenii simpli și a fost, în fond, un idealist. Unul care s-a luptat cu morile de vânt, și care a fost, poate, prea devreme pentru un popor obosit și confuz.

Omul din spatele scenei

Puțini știu că Vadim Tudor era un om de o generozitate extraordinară. Ajuta tăcut oameni în nevoie, bătrâni, văduve, scriitori uitați, veterani de război. Avea o bibliotecă impresionantă și cunoștea pe de rost pagini întregi din Eminescu, Arghezi sau Coșbuc. Era un orator de excepție, dar și un cititor pasionat de istorie, filosofie și literatură clasică.

Iubea animalele, în special câinii, și nu de puține ori salva animale abandonate, pe care le îngrijea personal. Era un familist devotat, iubindu-și profund soția și fiicele. Dincolo de gesturile teatrale din Parlament sau platourile TV, exista un Vadim cald, profund, fragil chiar, pe care puțini l-au cunoscut cu adevărat.

Ultimii ani și moartea

După ce a pierdut din influența politică, Vadim Tudor a rămas o figură singulară. Deși nu mai apărea atât de frecvent în prim-planul scenei politice, continua să scrie, să comenteze, să viseze. A avut probleme de sănătate, dar nu s-a plâns niciodată.

Pe 14 septembrie 2015, la vârsta de 65 de ani, Corneliu Vadim Tudor a trecut la cele veșnice. Moartea sa a fost un șoc pentru cei care îl iubiseră, dar și pentru cei care îl combătuseră – căci chiar și adversarii recunoșteau: Vadim nu putea fi ignorat.

Moștenirea

Astăzi, la ani distanță de dispariția sa, Corneliu Vadim Tudor rămâne o figură aparte. Nu poate fi încadrat ușor într-o categorie. A fost un om al exceselor, dar și al pasiunii sincere. A greșit, dar a și iubit enorm această țară. A ridicat glasul pentru cei care nu aveau voce. A fost un cavaler rătăcit într-o epocă de mercenari.

Generația tânără, poate, nu-l mai cunoaște. Dar cei care l-au ascultat odată recitând „Doamne, ocrotește-i pe români” sau l-au văzut plângând în fața unei icoane, nu-l vor uita niciodată.

Corneliu Vadim Tudor a fost o flacără care a ars intens, un om care a trăit cu patimă și a luptat cu cuvântul precum alții cu sabia. A fost, poate, ultimul tribun adevărat al unei Românii care nu mai este.

Recomandări autor