Scriitorul japonez de renume mondial Yukio Mishima a murit prin decizia sinuciderii după ce nu a reușit să câștige sprijin public pentru credințele sale politice extrem de extreme. Născut în 1925, Mishima era obsedat de ceea ce vedea drept stricăciunea spirituală a vieții moderne.
El a preferat Japonia dinainte de război, cu patriotismul său auster și valorile tradiționale, față de națiunea materialistă, occidentală, care a apărut după 1945. În acest spirit, a fondat „Shield Society”, o armată privată controversată formată din aproximativ 100 de studenți care urma să se apere. împăratul în cazul unei revolte de stânga.
Pe 25 noiembrie, Mishima a livrat editurii sale ultima versiune a Marii Fertilității, epopeea sa în patru volume despre viața japoneză din secolul XX, care este considerată cea mai mare operă a sa. A plecat apoi cu mai mulți adepți la o clădire militară din Tokyo și a preluat controlul biroului general. Acolo, de la un balcon, a ținut un scurt discurs celor aproximativ 1000 de militari adunați, în care i-a îndemnat să răstoarne Constituția Japoniei, ceea ce interzice rearmarea japoneză. Soldații erau lipsiți de simpatie, iar Mishima s-a sinucis sau s-a sinucis ritualic, demonstrându-se cu sabia.

Sursa: cvltnation.com
Yukio Mishima știa că sensibilitatea conaționalilor săi se alterase profund. Prevăzuse refuzul de care se va lovi. Astfel că a ales să facă un gest șocant prin care să rămână în conștiința oamenilor. Orice eveniment de o asemenea anvergură marchează o societate.
Yukio Mishima a fost un scriitor japonez foarte controversat. Un mare activist politic, de orientare extremă dreapta. Are o operă vastă, formată din 36 de volume. Nu s-a mulțumit cu o singură direcție, a fost un adevărat fenomen. De la romane, povestiri, nuvele și chiar teatru (teatru No și kabuki).
Yukio Mishima și mesajul sacrificiului seppuku
Scriitorul nostru ajunge la un prag al disperării. Îndepărtarea Japoniei de propriile valori, abuzurile conducerii. Sunt doar câteva din probleme identificate de idealistul Yukio Mishima. Pentru ca mesajul său să ajungă la mai mulți oameni ia o decizie radicală. Acesta, însoțit de alți membri ai Tatenokai (organizație militară a lui Mishima), face o vizită comandamentului din tabăra Ichigaya.
Ajuns aici se va baricada împreună cu cei patru însoțitori, într-un birou, l-au legat de scaun pe comandant. De la balconul biroului, Mishima, va ține un discurs. Manifestul acestora prevedea cererea de-a organiza o lovitură de stat. Prin acest gest spera să fie redobândită puterea Împăratului Japoniei. Nu a avut succes. Moment în care revine în birou și face seppuku. Atunci unul dintre aliații săi, Koga, îi taie capul pentru a avea parte de un sfârșit mai rapid.
„Singura remarcă disponibilă demnă de reținut în această ocazie este aceea a mamei, tipică oricărei afecțiuni materne: Părea foarte obosit… Cuvinte simple ce amintesc mereu că sinuciderea lui nu a fost…echivalentul unui strident și aproape facil gest frumos, ci un urcuș extenuant către ceea ce el socotea a fi, în toate sensurile cuvântului, cuvenitul său sfârșit.”
Acesta a fost un plan foarte elaborat prin care a organizat puciul. Yukio Mishima știa că sensibilitatea conaționalilor săi se alterase profund. prevăzuse refuzul de care se va lovi. Astfel că a ales să facă un gest șocant prin care să rămână în conștiința oamenilor. Orice eveniment de o asemenea anvergură marchează o societate. Așa cum o întâmplare din România, unde au pierit zeci de oameni, a condus mai apoi la schimbări radicale.
Recomandări autor
- Anița Nandriș-Cudla și experiența gulagului, 20 de ani în Siberia. Puterea omului în fața nedreptății
- Mircea Eliade scriitorul: dialectica disimulării sacrului în profan și literatura fantastică
- Romane scurte contemporane și clasice care te ajută să te deconectezi de la realitate
- Ar trebui să-l mai citim pe Dostoievski? Limitele unui clasic aflat în căutarea esenței în sine a realității
- 5 motive să nu-l arunci pe Tolstoi din bibliotecă. Iată de ce trebuie să-i citim operele
- Opera lui Haruki Murakami în căutarea identității. Posibilități ale realismului magic
- Tragicul între concept și fenomen – categoria estetică, alfabetul suferinței
- Alice Voinescu pentru educarea spiritului tânăr. Un jurnal cât o viață
- Poezia japoneză – arta sufletului pur. Poeți din epocile Meiji și Taishō
- Începuturile prozei japoneze în epoca Heian. Condiția și apariția romanului japonez