Artmark, cea mai mare casă de licitații din România, organizează în data de 17 martie o nouă licitație. Obiectul central al evenimentului este un minunat exemplar al cunoscutei maşini de criptat Enigma.
Mașina de criptat Enigma, scoasă la licitație
Mașina a rămas în istorie pe fondul utilizării sale din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de către Germania. Conform celor de la Agerpres, prețul de pornire al piesei de colecție este de 10.000 de euro.
În cadrul aceleiași licitații, Istoria Tehnicii, sunt incluse și mașini de scris sau alte obiecte care încununează evoluția tehnicii. Pasionații și colecționarii au ocazia să achiziționeze maşinile de scris Olivetti, telefonul Ericsson Cobra, bicicleta militară din dotarea armatei elveţiene de la 1942. De asemenea, este inclusă și maşina sportivă Volkswagen Sicra Big Buggy din 1973.
Pentru cei curioși toate cele 105 piese ale licitației pot fi văzute la Palatul Cesianu-Racoviţă, de luni până duminică, în intervalul orar 10,00-20,00. Iar cei interesați de achiziționarea lor, pot participa la eveniment joi, 17 martie, ora 19,00, doar online, pe platforma Artmark Live.
Exemplarul scos la vânzare are seria K877. Are patru rotoare pentru a genera cifruri de criptare şi decriptare de mesaje secrete. Acesta este un mecanism care transformă mașina într-una dintre cele mai bune din categoria sa. Piesa inclusă în licitația din 17 martie dispune de o tastatură aflată într-o condiție perfectă. Fiecare simbol în parte poate fi distins cu multă ușurință.
Un alt exemplar al mașinii de criptat Enigma, dintre cele mai rare, a fost vândut la prețul de 135. 000 de euro, în cadrul Licitaţiei de Curiozităţi Tehnice din luna martie a anului 2021. Exemplarul respectiv era un model M 2-3. Și el a fost utilizat în al Doilea Război Mondial. Cel mai scump exemplar a fost vândut la suma de 547.500 de dolari în 2017 de Casa de Licitaţii Christie’s. Era vorba despre o piesă din 1944.
Mecanismul de criptare funcționează după un algoritm simplu. Textul se introduce prin intermediul unei tastaturi. Apoi este introdus clar, simbol cu simbol. La capătul celălalt rezultând simboluri criptate, fiecare simbol de pe tastă în parte este transformat într-o literă în mod aleatoriu.
Recomandări autor
- Anița Nandriș-Cudla și experiența gulagului, 20 de ani în Siberia. Puterea omului în fața nedreptății
- Mircea Eliade scriitorul: dialectica disimulării sacrului în profan și literatura fantastică
- Romane scurte contemporane și clasice care te ajută să te deconectezi de la realitate
- Ar trebui să-l mai citim pe Dostoievski? Limitele unui clasic aflat în căutarea esenței în sine a realității
- 5 motive să nu-l arunci pe Tolstoi din bibliotecă. Iată de ce trebuie să-i citim operele
- Opera lui Haruki Murakami în căutarea identității. Posibilități ale realismului magic
- Tragicul între concept și fenomen – categoria estetică, alfabetul suferinței
- Alice Voinescu pentru educarea spiritului tânăr. Un jurnal cât o viață
- Poezia japoneză – arta sufletului pur. Poeți din epocile Meiji și Taishō
- Începuturile prozei japoneze în epoca Heian. Condiția și apariția romanului japonez